środa, 28 lutego 2018

Spaghetti z nutką chilli

Spaghetti w wersji ostrzejszej z nutką chilli. Tylko na naturalnych składnikach bez konserwantów i sztucznych barwników. Z samych pomidorów bez dodatku koncentratu


Spaghetti z nutką chilli

Składniki

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego ( najlepiej chudego ja wybrałam z szynki wiepszowej)
  • 2 puszki całych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • Sól
  • Pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kilka kropel oleju rzepakowego z chilli
  • świeża natka pietruszki
  • starty parmezan
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • Zioła prowansalskie




Przygotowanie


  1. Makaron gotujemy al 'dente.
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, smażymy drobno posiekaną dymkę, aż nabierze złocistego koloru.
    Następnie wlewamy kilka kropel oleju z chilli po czym wrzucamy mięso mielone.
    Smażymy do momentu zrumienienia w między czasie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Mieszamy aby nie przywarło. Solimy.
    Do mięsa wrzucamy pomidory z puszki łącznie z zalewą.
    Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
    Gdy to nastąpi zdejmujemy pokrywkę i dusimy do momentu zredukowania wywaru.
    Na koniec dodajemy suszoną bazylię, oregano i zioła prowansalskie w zależności od upodobań.
    Delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem, pamiętając o tym że ostrość chilli z oleju przedostała się do mięsa.
    Chwilę mieszamy i sos gotowy.
    Przekładamy na wcześniej wyłożony makaron.
    Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą natką pietruszki, która doskonale komponuje się z sosem.
    SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...