Spaghetti w wersji ostrzejszej z nutką chilli. Tylko na naturalnych
składnikach bez konserwantów i sztucznych barwników. Z samych pomidorów
bez dodatku koncentratu
Składniki
-
opakowanie makaronu spaghetti
-
500 g
mięsa mielonego ( najlepiej chudego ja wybrałam z szynki wiepszowej)
-
2 puszki
całych pomidorów
-
2 ząbki
czosnku
-
2 cebule
dymki
-
Sól
-
Pieprz
-
olej
rzepakowy do smażenia
-
kilka
kropel oleju rzepakowego z chilli
-
świeża
natka pietruszki
-
starty
parmezan
-
suszona
bazylia
-
suszone
oregano
-
Zioła
prowansalskie
Przygotowanie
Makaron gotujemy al 'dente.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, smażymy drobno posiekaną dymkę, aż nabierze złocistego koloru.
Następnie wlewamy kilka kropel oleju z chilli po czym wrzucamy mięso mielone.
Smażymy do momentu zrumienienia w między czasie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mieszamy aby nie przywarło. Solimy.
Do mięsa wrzucamy pomidory z puszki łącznie z zalewą.
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
Gdy to nastąpi zdejmujemy pokrywkę i dusimy do momentu zredukowania wywaru.
Na koniec dodajemy suszoną bazylię, oregano i zioła prowansalskie w zależności od upodobań.
Delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem, pamiętając o tym że ostrość chilli z oleju przedostała się do mięsa.
Chwilę mieszamy i sos gotowy.
Przekładamy na wcześniej wyłożony makaron.
Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą natką pietruszki, która doskonale komponuje się z sosem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz