środa, 28 lutego 2018

Pomidorowa prosto z krzaka :)

Lato............, świeże pomidory z których przyrządzam według mojej córki najlepszą pomidorówkę na świecie. Świeże pomidory, młoda marchewka i wszystko co najlepsze z natury.


Pomidorowa  prosto z krzaka :)

Składniki

  • 2 kg pomidorów (miesistych)
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • pęczek natki pietruszki
  • kawałek mięsa wołowego (np. szponder na wywar)
  • 2 ćwiartki z kurczaka ( na wywar)
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • czosnek niedźwiedzi
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • śmietana 18 %




Przygotowanie


  1. Mięso myjemy i wkładamy do garnka.
    Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki wrzucamy do mięsa.
    Warzywa obieramy, marchewkę kroimy wzdłuż na cztery i wszystko wrzucamy do reszty.
    Wlewamy wodę żeby wszystko przykryła.
    Stawiamy na gazie i dusimy do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać, a reszta warzyw będzie miękka.
    Następnie wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso.
    Pomidory przeciskamy przez sito lub blendujemy ( ja wybrałam tą drugą opcje wtedy jest bardziej gęsta).
    Doprawiamy do smaku, solą pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
    Dodajemy koncentrat ( opcjonalnie w zależności od intensywności smaku pomidorów).
    Jeżeli jest za kwaśna dodajemy cukier.
    Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wcześniej rozmieszaną w niewielkiej ilości gorącej zupy.
    Wrzucamy wcześniej ugotowaną marchewkę.
    Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
    Podajemy z makaronem bądź ryżem w zależności od upodobań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...