Lato............, świeże pomidory z których przyrządzam według mojej
córki najlepszą pomidorówkę na świecie. Świeże pomidory, młoda marchewka
i wszystko co najlepsze z natury.
Składniki
-
2 kg
pomidorów (miesistych)
-
4 duże
marchewki
-
1 duża
pietruszka
-
1/2 selera
-
pęczek
natki pietruszki
-
kawałek
mięsa wołowego (np. szponder na wywar)
-
2
ćwiartki z kurczaka ( na wywar)
-
Sól
-
Pieprz
-
Cukier
-
czosnek
niedźwiedzi
-
słoiczek
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
-
śmietana
18 %
Przygotowanie
Mięso myjemy i wkładamy do garnka.
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki wrzucamy do mięsa.
Warzywa obieramy, marchewkę kroimy wzdłuż na cztery i wszystko wrzucamy do reszty.
Wlewamy wodę żeby wszystko przykryła.
Stawiamy na gazie i dusimy do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać, a reszta warzyw będzie miękka.
Następnie wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso.
Pomidory przeciskamy przez sito lub blendujemy ( ja wybrałam tą drugą opcje wtedy jest bardziej gęsta).
Doprawiamy do smaku, solą pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
Dodajemy koncentrat ( opcjonalnie w zależności od intensywności smaku pomidorów).
Jeżeli jest za kwaśna dodajemy cukier.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wcześniej rozmieszaną w niewielkiej ilości gorącej zupy.
Wrzucamy wcześniej ugotowaną marchewkę.
Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Podajemy z makaronem bądź ryżem w zależności od upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz