Prosty sposób by niejadek zjadł obiadek:). Dzieci nie przepadają za
warzywami, natomiast w takim wydaniu na pewno zasmakuje. A i dorosły nie
pogardzi takim przysmakiem
Składniki
-
1 średni
bakłażan
-
Kulka
sera Mozarella
-
Sól
-
2 jajka
-
Bułka tarta
-
olej do
smażenia
Przygotowanie
-
Bakłażana dokładnie myjemy i osuszamy.
Kroimy na krążki o średnicy ok. 0,5 cm.
Solimy z każdej strony i odstawiamy na ok. 60 minut aby pozbyć się goryczki.
Po tym czasie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą aby pozbyć się nadmiaru soli.
Mozarellę odsączamy z zalewy i również kroimy na cienkie plasterki.
Składamy na przemian plasterek Bakłażana, mozarelli i znów Bakłażan.
Następnie maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 3 min z każdej strony aż się zrumienią.
Przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Tak przygotowanego Bakłażana możemy podać z sałatką jako pełny obiad bądź podawać jak przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz