środa, 28 lutego 2018

Smażone Bakłażany z Mozarellą

Prosty sposób by niejadek zjadł obiadek:). Dzieci nie przepadają za warzywami, natomiast w takim wydaniu na pewno zasmakuje. A i dorosły nie pogardzi takim przysmakiem


Smażone Bakłażany z Mozarellą

Składniki

  • 1 średni bakłażan
  • Kulka sera Mozarella
  • Sól
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • olej do smażenia




Przygotowanie

  1. Bakłażana dokładnie myjemy i osuszamy.
    Kroimy na krążki o średnicy ok. 0,5 cm.
    Solimy z każdej strony i odstawiamy na ok. 60 minut aby pozbyć się goryczki.
    Po tym czasie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą aby pozbyć się nadmiaru soli.
    Mozarellę odsączamy z zalewy i również kroimy na cienkie plasterki.

  2. Składamy na przemian plasterek Bakłażana, mozarelli i znów Bakłażan.
    Następnie maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 3 min z każdej strony aż się zrumienią.
    Przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Tak przygotowanego Bakłażana możemy podać z sałatką jako pełny obiad bądź podawać jak przekąskę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...