Ta sałatka pasuje praktycznie do każdego dania lub jako samodzielna
przekąska. Sama uwielbiam zabierać ją d pracy, jest delikatna, smaczna i
zdrowa a do tego szybka w przygotowaniu. Przypomina sałatkę grecką z
tym że nie dodaję do niej ani oliwek ani cebuli ze względu na córcię
która nie przepada za tymi dwoma składnikami.
Składniki
-
Średnia
główka Sałaty Lodowej
-
1 duża
czerwona papryka
-
2 duże
pomidory
-
jeden
średni ogórek
-
kostka
półtłustego sera typu Feta
-
Dressing:
-
Łyżeczka
posiekanego koperku ewentualnie suszonego
-
0,5
łyżeki ziół prowansalskich
-
0,5
łyżeczki suszonej bazylii
-
4 łyżki
wody przegotowanej o temperaturze pokojowej
-
4 łyżki
oleju rzepakowego
-
0,5
łyżeaczki octu
Przygotowanie
Sałatę lodową myjemy i osuszamy.
Rwiemy na niewielkie kawałki,
Paprykę, pomidora i ogórka kroimy w kostkę.
Fetę odsączamy i również kroimy w niewielką kostkę.
Wszystko razem mieszamy.
Do szklanki wsypujemy koperek, zioła prowansalskie oraz bazylię.
Wlewamy 4 łyżki wody, 4 łyżki oleju rzepakowego i pół łyżeczki octu.
Dokładnie mieszamy.
Gdy wszystkie składni dokładnie się wymieszają, polewamy dressingiem sałatkę.
Najlepiej smakuje schłodzona dlatego warto przed podaniem wstawić na ok godzinę do lodówki.
Idealnie komponuje się również z daniami z grilla.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz