środa, 28 lutego 2018

Botwinka z własnego ogródka

W tym roku po raz pierwszy mogę cieszyć się skarbami natury z własnego ogródka. Bez konserwantów sztucznych nawozów. Wszystko to co najcenniejsze z natury.


Botwinka z własnego ogródka

.

Składniki

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1,5 litra wywaru warzywnego bądź drobiowego
  • 2 średnie buraki
  • liść laurowy
  • Majeranek
  • 1 kostka bulionowa
  • Pieprz
  • Sól
  • 3 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera (korzeń)
  • ocet
  • 200 ml śmietany 12%




Przygotowanie


  1. Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy. Buraczki kroimy w drobną kostkę, liście botwinki wraz z łodygami siekamy drobno.
    Do wywaru wrzucamy pokrojone buraki, pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler.
    Gotujemy do miękkości.
    Następnie wrzucamy liść laurowy, majeranek i kostkę bulionową.
    Gdy wszystko chwilkę się pogotuje wrzucamy posiekane liście botwinki wraz z łodygami.
    Po ok 20 min doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem oraz ocet ( ilość w zależności od upodobań).
    Na koniec dodajemy śmietanę ja osobiście używam 12%.
    Zagotować i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...