W tym roku po raz pierwszy mogę cieszyć się skarbami natury z własnego
ogródka. Bez konserwantów sztucznych nawozów. Wszystko to co
najcenniejsze z natury.
Składniki
-
1 duży
pęczek botwinki
-
1,5
litra wywaru warzywnego bądź drobiowego
-
2
średnie buraki
-
liść laurowy
-
Majeranek
-
1 kostka
bulionowa
-
Pieprz
-
Sól
-
3 młode
marchewki
-
1 pietruszka
-
1/4
selera (korzeń)
-
ocet
-
200 ml
śmietany 12%
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy. Buraczki kroimy w drobną kostkę, liście botwinki wraz z łodygami siekamy drobno.
Do wywaru wrzucamy pokrojone buraki, pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler.
Gotujemy do miękkości.
Następnie wrzucamy liść laurowy, majeranek i kostkę bulionową.
Gdy wszystko chwilkę się pogotuje wrzucamy posiekane liście botwinki wraz z łodygami.
Po ok 20 min doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem oraz ocet ( ilość w zależności od upodobań).
Na koniec dodajemy śmietanę ja osobiście używam 12%.
Zagotować i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz