Uwielbiamy mielone. Dzisiaj polecam wersję z pieczarkami :)
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 1 kajzerka
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki musztardy
- 200 g pieczarek
- Pieprz
- Sól
- Olej rzepakowy do smażenia
- Czosnek staropolski
- Bułka tarta
Przygotowanie
Bułkę moczymy w mleku. Dokładnie odciskamy i przeciskamy przez praskę.
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju.
Studzimy.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki przekładamy do malaksera i drobno mielimy.
Do miski wrzucamy mięso, cebulę,pieczarki oraz bułkę.
Wbijamy jajko dodajemy majonez i musztardę.
Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz