środa, 28 lutego 2018

Sałatka z wędzoną rybą

Sałatka z wędzoną rybą

Składniki

  • 0,25 kg węzonej ryby np. makrela, dorsz
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • łyżeczka chrzanu z żurawiną
  • 3 łyżki majonezu bądź jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sok z poły cytryny
  • Sól
  • pieprz




Przygotowanie


  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie.
    Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
    Obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Jajka drobno kroimy dodajemy do miski.
    Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do całości.
    Jabłko ścieramy na grubej tarce, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
    Rybę rozdrabniamy, ewentualnie oczyszczamy z ości, dodajemy do reszty składników.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    dodajemy chrzan i majonez.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy do lodówki aby się schłodziła.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...