
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki
- 2 bułki najlepiej czerstwe
- 1 cebula może być czerwona
- 2 ząbki czosnku
- mleko
- Bułka tarta
- Sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 2 jajka
Przygotowanie
Bułki namaczamy w mleku.
Do miski przekładamy mięso mielone wbijamy jajka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodajemy bułki odciśnięte z nadmiaru mleka.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy bułkę tartą.
Następnie forujemy podłużne kotlety lekko je spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz