środa, 28 lutego 2018

Kotlety mielone

Kotlety mielone

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 bułki najlepiej czerstwe
  • 1 cebula może być czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko
  • Bułka tarta
  • Sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 2 jajka




Przygotowanie


  1. Bułki namaczamy w mleku.
    Do miski przekładamy mięso mielone wbijamy jajka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Następnie dodajemy bułki odciśnięte z nadmiaru mleka.
    Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy bułkę tartą.
    Następnie forujemy podłużne kotlety lekko je spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...