
Składniki
- 2,5 kg kiszonej kapusty
- 8 - 10 susznych grzybów
- 1 golonka przednia
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 pręgi wołowej
- 1 żeberko trójkąt
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz
- 0,5 kg kiełbasy wiejskiej
- papryka ostra
- papryka słodka
- 2 cebule
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Gotowanie Bigosu rozkładam na dwa dni.
Dzień pierwszy:
Mięso myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron aż się zrumieni.
Przekładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy do miękkości aż mięso zacznie się rozpadać.
Mięso wyjmujemy z wywaru studzimy i rozdrabniamy.
Ja mam metodę rwanego mięsa.
Tak przygotowane mięso szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki.
W niewielkiej ilości ciepłego wywaru moczymy grzyby ok. 1 - 1,5 godziny.
Kapustę odciskamy, kroimy i przekładamy do garnka.
Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy ze 4 - 5 listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego, gotujemy do miękkości.
W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody.
Gdy kapusta będzie miękka dodajemy grzyby i mięso.
Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
Studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Dzień drugi:
Całość z poprzedniego dnia wstawiamy na gaz i gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy wywar z mięsa.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy kiełbasę i dodajemy do kapusty.
Na pozostałym oleju przysmażamy drobno posiekaną cebulę.
Dodajemy do całości.
Doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.
Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 1 godziny.
Najlepiej Smakuje następnego dnia aż smaki się wchłoną.
Zawsze robię większą ilość.
Po ostygnięciu część bigosu porcjuje i zamrażam.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz