Postanowiłam przygotować sałatkę na szybko taką typowo do pracy aczkolwiek była przepyszna do obiadu. Wszechstronna.
W komentarzach możecie pisać co byście jeszcze do niej dodali bądź z czego byście zrezygnowali.
Składniki
-
mała
kapusta pekińska
-
2
średnie marchewki
-
1 średni
ogórek
-
2 pomidory
-
1
czerwona cebula
-
1
czerwona papryka
-
seler
konserwowy
-
jeden batat
-
Sól
-
pieprz
świeżo mielony
-
sos:
-
1 duży
jogurt naturalny
-
0,5 szkl
maślanki
-
2 łyżki
musztardy francuskiej
-
0,5
łyżeczki chrzanu z żurawiną
-
sok z
połowy cytryny
-
0,5
łyżeczki cukru
-
łyżeczka
suszonego oregano
-
1 łyżka
majonezu
Przygotowanie
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Marchew obieramy. Jedną
kroimy w kostkę drugą za pomocą obieraczki. Ogórki myjemy i kroimy
również za pomocą obieraczki. Cebulę kroimy w drobne piórka. Pomidora,
paprykę w kostkę. Selera odcedzamy z zalewy płuczemy i dodajemy do
reszty. Batata gotujemy do miękkości studzimy, obieramy i kroimy w
drobną kostkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem.
Składniki nas sos razem mieszamy odstawiamy na 5-10 min aby smaki się przegryzły.
Wlewamy sos do sałatki i wszystko mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz