Przyszedł czas na prawdziwą grochówkę, taką gęstą i przepyszną
Składniki
-
0,7 kg
wędzonych żeberek
-
1,5
szkl. grochu (połówki)
-
7 ziemniaków
-
2
średnie marchewki
-
1 średni
korzeń pietruszki
-
1/2
korzenia selera
-
Sól
-
Pieprz
-
lubczyk
suszony
-
majeranek suszony
-
0,5kg
kiełbasy podwawelskiej lub śląskiej
Przygotowanie
Żeberka kroimy na niewielkie części. Ziemniaki obieramy i kroimy w
kostkę. Wrzucamy do garnka wraz z żeberkami. Zalewamy wodą i
zagotowujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do garnka
wraz z obraną pietruszką i selerem.
Gdy warzywa będą miękkie wsypujemy wcześniej przepłukany groch.
Zmniejszamy ogień i gotujemy aż groch zacznie się rozpadać. W między
czasie kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni (
najlepiej bez dodatku tłuszczu).
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem lubczykiem i majerankiem oraz wrzucamy wcześniej podsmażoną kiełbasę.
Podajemy z żeberkami i pajdą świeżutkiego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz