środa, 28 lutego 2018

Rosół z kaczki

No i przyszedł czas na treściwy rosół z kaczki. Bardziej tłusty od tego tradycyjnego aczkolwiek równie przepyszny.


Rosół z kaczki

Składniki

  • 3 porcje rosołowe z kaczki ze skrzydłami i szyją
  • 4 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 średni por
  • pęczek kolędry opcjonalnie pietruszki
  • pęczek świeżego lubczyku
  • 1 cebula
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól




Przygotowanie


  1. Porcję dokładnie myjemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą.
    Obraną marchew, pietruszkę seler i pora myjemy wkładamy do kaczki.
    Zagotowujemy i zbieramy szumowiny.
    Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 min.
    Po ty czasie dodajemy pęczek kolendry (pietruszki) i lubczyku.
    Cebulę opalamy i wrzucamy do wywaru.
    Po około 2,5 godz gotowania wywar przecedzamy przez sito.
    Doprawiamy pieprzem i solą.
    Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem i marchewką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...