No i przyszedł czas na treściwy rosół z kaczki. Bardziej tłusty od tego tradycyjnego aczkolwiek równie przepyszny.
Składniki
-
3 porcje
rosołowe z kaczki ze skrzydłami i szyją
-
4 duże
marchewki
-
2 duże
pietruszki
-
1 średni
seler
-
1 średni por
-
pęczek
kolędry opcjonalnie pietruszki
-
pęczek
świeżego lubczyku
-
1 cebula
-
świeżo
mielony pieprz
-
świeżo
mielona sól
Przygotowanie
Porcję dokładnie myjemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą.
Obraną marchew, pietruszkę seler i pora myjemy wkładamy do kaczki.
Zagotowujemy i zbieramy szumowiny.
Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 min.
Po ty czasie dodajemy pęczek kolendry (pietruszki) i lubczyku.
Cebulę opalamy i wrzucamy do wywaru.
Po około 2,5 godz gotowania wywar przecedzamy przez sito.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem i marchewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz