
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- Sól
- pieprz
- Majeranek
- papryka słodka w proszku
- olej rzepakowy
- papryka ostra suszona
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Przyprawiamy solą pieprzem, papryką ostrą i słodką. wlewamy łyżkę oleju i wszystko mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny.
Na rozgrzanej patelni wrzucamy mięso bez dodatku tłuszczu.
Podsmażamy i wrzucamy do garnka. Cebulę drobno siekamy podsmażamy na tej samej patelni co mięso i wrzucamy do garnka.
Zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Dodajmy 3 liście laurowe, oraz trzy ziarna ziela angielskiego.
Gotujemy na wolnym ogniu.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy mięso będzie miękkie, na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy ok. 3 łyżek papryki słodkiej w proszku.
Podsmażamy ( uważamy aby się nie przypaliła), wlewamy 2 łyżki wazowe bulionu z mięska mieszamy i wlewamy do reszty.
Na koniec dodajemy ok 1 łyżeczki majeranku, zaprawiamy 2 łyżkami mąki pszennej i jedną łyżką mąki ziemniaczanej ( wcześniej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody i zahartowanej 2 łyżkami wazowymi sosu). Doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz