Rosołek zawsze przygotowywany przez moją mamę, która nauczyła się go od
mojej babci a ta od swojej itd. Taka nasza mała mazowiecka tradycja.
Mówią że rosół to nie zupa ale w zimne pochmurne wieczory po długim dniu
pracy rozgrzewa lepiej niż herbata z miodem i cytryną:)
Składniki
-
1 kg
mięsa kury z kośćmi
-
50 dag
wołowiny z kością
-
ogon wołowy
-
1
średnia cebula
-
4 spore
marchewki
-
kawałek
kożenia selera
-
2
średnie pietruszki
-
2 liście
laurowe
-
4 ziarna
ziela angielskiego
-
2 gożdziki
-
2
suszone grzyby
-
gałązka
estragonu
-
gałązka
tymianku
-
liście
lubczyku
-
Sól
-
pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć zalać wodą i gotować.
Gdy pojawią się szumowiny zebrać.
Następnie dodać obrane i oczyszczone warzywa, grzyby, zioła (oprócz lubczyku) i przyprawy.
Gotować na wolnym ogniu ok 2-3 godzin aż mięsko będzie miękkie.
Na koniec przecedzić i doprawić solą i pieprzem i lubczykiem.
Mięsko można wykorzystać podając z rosołem, bądź zrobić farsz na pierogi ( też są przepyszne).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz