Po rosołku przyszedł czas na danie główne.
Moja propozycja na dziś to schabowy taki prawdziwy dawny jak u babci. Podawany najczęściej z tłuczonymi ziemniakami.
Składniki
-
8
sporych kotletów schabowych bez kości
-
8 dag smalcu
-
Bułka tarta
-
mąka pszenna
-
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
-
łyżeczka
imbiru mielonego
-
4 jajka
-
sól, pieprz
-
olej
rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Mięso lekko osolić, posypać pieprzem.
rozbić tłuczkiem.
Zalać roztopionym smalcem i odstawić na 30 min.
Wszystkie sypkie składniki mieszamy.
Jajka ubijamy.
Mięsko wyjmujemy z tłuszczu, maczamy w jajku,potem w panierce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zrumieni.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz