środa, 28 lutego 2018

Rejbak czyli babka ziemniaczana prosto z mazowsza.

Przepis dała mi moja św. Pamięci Babcia. Opowiadała mi jak to po wojnie Jej mama robiła dania z tego co zostało z obiadu z poprzedniego dnia żeby nic się nie zmarnowało. Między innymi tak powstawała ta przepyszna babka.


Rejbak czyli babka ziemniaczana prosto z mazowsza.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 20 dag cebuli
  • 10 dag mąki przennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • do 30 dag mięsa, kiełbasy resztek z obiadu
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz czarny
  • 15 dag smakcu
  • 8 plasterków boczku wędzonego ( może być z Biedronki sa super cienkie plasterki




Przygotowanie


  1. Ziemniaki połowę cebuli zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Dodać mąkę i jajko.
    Resztki z obiadu, kiełbasę pokroić w kostkę, smażyć na patelni pod
    koniec dodać pozostała posiekaną cebulę i rozmaryn.
    Smażyć ok 3 minut.
    Dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą i pieprzem.

  2. Naczynie żaroodporne wyłożyć plasterkami boczku.
    Następnie przełożyć całą masę ziemniaczaną z dodatkami.

  3. Piec w temperaturze 180°C przez 60 do 80 min, aż wierzch będzie rumany.

  4. Za czasów mojej babci podowany z siadłym mlekiem. Natomiast ja uwielbiam ją z tradycyjnym gulaszem wieprzowym oraz surówka z kiszonej kapusty lub buraczkami zasmazanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...