Przepis dała mi moja św. Pamięci Babcia. Opowiadała mi jak to po wojnie
Jej mama robiła dania z tego co zostało z obiadu z poprzedniego dnia
żeby nic się nie zmarnowało. Między innymi tak powstawała ta przepyszna
babka.
Składniki
-
1,5 kg
ziemniaków
-
20 dag
cebuli
-
10 dag
mąki przennej
-
4 łyżki
mąki ziemniaczanej
-
jajko
-
do 30
dag mięsa, kiełbasy resztek z obiadu
-
1/2
łyżeczki suszonego rozmarynu
-
sól,
pieprz czarny
-
15 dag
smakcu
-
8
plasterków boczku wędzonego ( może być z Biedronki sa super cienkie
plasterki
Przygotowanie
Ziemniaki połowę cebuli zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Dodać mąkę i jajko.
Resztki z obiadu, kiełbasę pokroić w kostkę, smażyć na patelni pod
koniec dodać pozostała posiekaną cebulę i rozmaryn.
Smażyć ok 3 minut.
Dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wyłożyć plasterkami boczku.
Następnie przełożyć całą masę ziemniaczaną z dodatkami.
Piec w temperaturze 180°C przez 60 do 80 min, aż wierzch będzie rumany.
Za czasów mojej babci podowany z siadłym mlekiem. Natomiast ja
uwielbiam ją z tradycyjnym gulaszem wieprzowym oraz surówka z kiszonej
kapusty lub buraczkami zasmazanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz