Moja ulubiona zupa w świątecznym wydaniu;)
Składniki
-
50 dag
kiszonych ogórków
-
1 cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
50 dag
ziemniaków
-
200 ml
białego wina
-
1 litr
wywaru drobiowego
-
200ml
śmietany do zup 12 lub 18%
-
sól,
pieprz czarny mielony
-
posiekany koper
Przygotowanie
Ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
cebule i czosnek również zetrzeć tylko na drobnych oczkach.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. .
Ogórki z czosnkiem i cebulą przełożyć do garnka. Dodać pokrojone ziemniaki.
Wlać wino, bulion i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
Gdy ziemniaki będą juz miękkie dodać śmietanę i znów powoli zagotować.
Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz wsypać posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz