środa, 28 lutego 2018

Pulpety z pietruszką

Bardzo smaczne i zdrowe pulpety z dodatkiem świeżej wiosennej natki pietruszki


Pulpety z pietruszką

Składniki

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 2 dymki
  • 2 jajka
  • bułka namoczona w mleku
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta
  • większy pęczek natki pietruszki
  • Zioła prowansalskie
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej




Przygotowanie


  1. Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, wbijamy jajka dodajemy bułkę namoczona w mleku.
    Siekamy drobno dymki i natkę pietruszki dodajemy do mięsa.
    Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpety.

  2. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju obsmarzamy na rumiano.


  3. Następnie przekładamy do garnka ciasno układając. Zalewamy wodą aż do zanurzenia całości.
    Dusimy na wolnym ogniu dodając majeranek pieprz i sól do smaku. Na koniec zaprawiamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej aż do uzyskania gestego sosu.
    Podajemy z ziemniakami bądź kaszą zależne od upodobań.
    SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...