Bardzo smaczne i zdrowe pulpety z dodatkiem świeżej wiosennej natki pietruszki
Składniki
-
0,5kg
mięsa mielonego
-
2 dymki
-
2 jajka
-
bułka
namoczona w mleku
-
majeranek
-
pieprz
-
sól
-
bułka
tarta
-
większy
pęczek natki pietruszki
-
Zioła
prowansalskie
-
2,5
łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, wbijamy jajka dodajemy bułkę namoczona w mleku.
Siekamy drobno dymki i natkę pietruszki dodajemy do mięsa.
Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpety.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju obsmarzamy na rumiano.
Następnie przekładamy do garnka ciasno układając. Zalewamy wodą aż do zanurzenia całości.
Dusimy na wolnym ogniu dodając majeranek pieprz i sól do smaku. Na
koniec zaprawiamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej aż do uzyskania
gestego sosu.
Podajemy z ziemniakami bądź kaszą zależne od upodobań.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz