środa, 28 lutego 2018

Prawdziwki marynowane

Na grzybki jeździmy z Mężem i Córcia na Mazury. Tam grzybki są najlepsze choć w naszym Mazowieckich lasach też ich nie brakuje.



Prawdziwki marynowane

.
 
Składniki
  • Prawdziwki
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy




Przygotowanie


  1. Przebrane grzyby wrzucamy na wrzątek osolony z dodatkkem octu na jeden litr wody 1 łyżeczka soli i 1 łyżka octu.
    Gotujemy tak ok. 15 min. Wyrzucamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Grzyby przekładamy do słoików.
    Do każdego wkładamy ziele, liście, ziarna pieprzu.
    Z wody octu i soli robimy zalewe.
    Wlewamy do słoików.
    Pasteryzujemy przez 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...