Nie jeden powie że to fasolka po bretońsku, ale nie do końca.
Czerwona fasola i nasiona fenkułu, smakuje nieziemsko.
Składniki
- 500 g czerwnej fasoli
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g dobrej kiełbasy
- puszka pomidorów w zalewie całych ( opcjonalnie 500 ml przecieru pomidorowego )
- pęczek świeżego szczypiorku
- Sól
- pieprz
- 4 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka nasion fenkułu
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 cebuli
- 2 - 3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Fasolę płuczemy i namaczamy najlepiej na noc w zimnej wodzie.
Następnego dnia fasolę gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Boczek,kiełbasę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego.
W tym samym czasie pomidory blendujemy razem z zalewą, wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Wlewamy na patelnię z przysmażoną kiełbasą.
Dusimy ok . 7-8 min i wlewamy całość do garnka z fasolą.
Nasiona fenkułu rozgniatamy w moździerzu i doprawiamy całość.
Szczypior drobno siekamy i posypujemy całość.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz