Chyba ie ma Polaka który nie kocha gołąbków. Te troszkę w innym wydaniu.
Składniki
- średnia główka włoskiej kapusty
- 600 gram mięsa wieprzowego ( u mnie świeżo zmielona łopatka wieprzowa )
- pół szklanki ryżu basmati
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- majeranek
- nasona fenkułu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 - 3 listki laurowe
- puszka całych pomidorów w zalewie ( 500 ml przecieru pomidorowego opcjonalnie )
- pół pęczka swieżej natki pietruszki
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyzka musztardy dijon
Przygotowanie
Farsz:
Ryż gotujemy i studzimy.
W misce mieszamy mięso, ryż, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i nasionami fenkułu i łyżką musztardy dijon.
Wyrabiamy farsz.
W dużym garnku gotujemy wodę z niewielką ilością soli.
Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy liście kapusty i czekamy ok. 1- 2 min aż lekko zmiękną.
Na liście kładziemy farsz i mocno zwijamy aby się nie rozwinęły i tak do wykończenia farszu.
Na dnie garnka układamy pozostałe liście kapusty. Ciasno układamy gołąbki i zalewamy wodą z gotowanej kapusty. na wierzch kładziemy talerz i obciążamy aby gołąbki nie wypływały na wierzch.
Stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 45 - 60 minut.
W między czasie doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim solą, pieprzem i papryką.
Po ok. 45min wlewamy zmiksowane pomidory lub przecier.
Doprowadzamy do wrzenia.
Ostrożnie wyjmujemy talerz.
Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wywaru i wlewamy powoli do całości.
Zagotowujemy
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz