środa, 28 lutego 2018

Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z włoskiej kapusty


Chyba ie ma Polaka który nie kocha gołąbków. Te troszkę w innym wydaniu.

Składniki

  • średnia główka włoskiej kapusty
  • 600 gram mięsa wieprzowego ( u mnie świeżo zmielona łopatka wieprzowa )
  • pół szklanki ryżu basmati
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • majeranek
  • nasona fenkułu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 - 3 listki laurowe
  • puszka całych pomidorów w zalewie ( 500 ml przecieru pomidorowego opcjonalnie )
  • pół pęczka swieżej natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyzka musztardy dijon




Przygotowanie


  1. Farsz:

    Ryż gotujemy i studzimy.
    W misce mieszamy mięso, ryż, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i nasionami fenkułu i łyżką musztardy dijon.
    Wyrabiamy farsz.

    W dużym garnku gotujemy wodę z niewielką ilością soli.
    Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy liście kapusty i czekamy ok. 1- 2 min aż lekko zmiękną.

    Na liście kładziemy farsz i mocno zwijamy aby się nie rozwinęły i tak do wykończenia farszu.

    Na dnie garnka układamy pozostałe liście kapusty. Ciasno układamy gołąbki i zalewamy wodą z gotowanej kapusty. na wierzch kładziemy talerz i obciążamy aby gołąbki nie wypływały na wierzch.

    Stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 45 - 60 minut.

    W między czasie doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim solą, pieprzem i papryką.

    Po ok. 45min wlewamy zmiksowane pomidory lub przecier.
    Doprowadzamy do wrzenia.

    Ostrożnie wyjmujemy talerz.
    Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wywaru i wlewamy powoli do całości.

    Zagotowujemy
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...