Przepis odziedziczony i zapamiętany po Babci Władzi. Przypomina mi
dzieciństwo i te chwile gdy zajadałam się wątróbką na świeżym powietrzu
pod jabłonką
Składniki
-
1 kg
wątróbki drobiowej
-
2 duże
cebule
-
mleko
-
Sól
-
pieprz
-
łyżeczka
vegety
-
szczypta
rozmarynu
-
olej
-
mąka pszenna
Przygotowanie
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i zalewamy mlekiem na około 15 min. W tym czasie kroimy cebulę w piórka.
Wątróbkę odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i również dodajemy do wątróbki.
Całość zalewamy wodą ok. 1 litra i gotujemy aż wątróbka będzie
miękka. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy zacznie się gotować
zmniejszamy ogień i redukujemy sos do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Nie dodaję mąki, gdyż wcześniej wątróbka była w niej obtaczana dzięki temu sos ma dużo lepszy smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz