Nareszcie przyszła Pani Dynia :). Pyszna do mięs i doskonała jako przekąska.
Składniki
-
około 1
kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
-
1 litr wody
-
1
szklanka octu 10%
-
10 łyżek
cukru
-
1
łyżeczka soli
-
4 liście
laurowe
-
Miód
Przygotowanie
Wodę zagotować z octem, dodać cukier, sól, liść laurowy. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Dynię ułożyć dość ciasno w słoikach, wrzucić do każdego słoika po 3-4 goździki.
Zalać ciepłą zalewą i dodać do każdego słoika łyżkę miodu, ( jak słoiki są duże to można i dwie łyżki).
Zakręcić i pasteryzować ok. 20 min.
Pozostawić na ok. 2 tygodnie przed otwarciem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz