środa, 28 lutego 2018

Dynia marynowana na słodko

Nareszcie przyszła Pani Dynia :). Pyszna do mięs i doskonała jako przekąska.


Dynia marynowana na słodko

Składniki

  • około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 liście laurowe
  • Miód




Przygotowanie


  1. Wodę zagotować z octem, dodać cukier, sól, liść laurowy. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
    Dynię ułożyć dość ciasno w słoikach, wrzucić do każdego słoika po 3-4 goździki.
    Zalać ciepłą zalewą i dodać do każdego słoika łyżkę miodu, ( jak słoiki są duże to można i dwie łyżki).
    Zakręcić i pasteryzować ok. 20 min.
    Pozostawić na ok. 2 tygodnie przed otwarciem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...