Uwielbiamy mielone, dziś polecam wam w troszkę innej postaci z
dodatkiem pysznego sosu. Uczta smaków. Thank you Jamie it's so good!!!
Składniki
- 3 marchewki
- oliwa
- 100 g czerstwego chleba
- 500g mielonej wieprzowiny ( to wy decydujecie czy wolicie np. szynkę czy łopatkę )
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 30 g fety
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czoasnku
- 700 ml passaty pomidorowej
- 30 g sera typu cheddar
- 0,5 łyżeczki mielonej wędznej papryki
Przygotowanie
Marchewki obieramy. Kroimy wzdłuż na cztery, wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy niewielką ilością oliwy i władamy do piekarnika nagrzanego do tem. 200C. Pieczemy ok. 10 min.
W tym czasie chleb miksujemy na bardzo drobne okruchy.
Mieszamy z mięsem 1 łyżeczką oregano, pokruszoną fetą, jajkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
Dobrze wyrabiamy i formujemy klopsa o długości ok. 20 cm.
Gdy minie 10 min pieczenia marchewek wyjmujemy naczynie, wkładamy na środek klopsa, po bokach układamy marchewki.
Pieczemy ok. 25 min aż się upiecze w środku.
Podczas pieczenia klopsa, cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na głębokiej patelni z 1 łyżeczką oregano aż zmięknie.
Dodajemy passatę.
Doprawiamy całość pieprzem, solą i wędzoną..
Gotujemy na wolnym ogniu aż odpowiednio zgęstnieje.
Po 25min pieczenia klopsa wyjmujemy naczynie, wyjmujemy marchewki.
Wlewamy powstały sos, posypujemy całość startym cheddarem i na wierzch układamy marchewki.
Zapiekamy jeszcze 10 min.
Podajemy z makaronem najlepiej typu spaghetti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz