środa, 28 lutego 2018

Pieczony klops wieprzowy w sosie al'a bolognese

Pieczony klops wieprzowy w sosie al'a bolognese


Uwielbiamy mielone, dziś polecam wam w troszkę innej postaci z dodatkiem pysznego sosu. Uczta smaków. Thank you Jamie it's so good!!!

Składniki

  • 3 marchewki
  • oliwa
  • 100 g czerstwego chleba
  • 500g mielonej wieprzowiny ( to wy decydujecie czy wolicie np. szynkę czy łopatkę )
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 30 g fety
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czoasnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 30 g sera typu cheddar
  • 0,5 łyżeczki mielonej wędznej papryki




Przygotowanie


  1. Marchewki obieramy. Kroimy wzdłuż na cztery, wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy niewielką ilością oliwy i władamy do piekarnika nagrzanego do tem. 200C. Pieczemy ok. 10 min.
    W tym czasie chleb miksujemy na bardzo drobne okruchy.
    Mieszamy z mięsem 1 łyżeczką oregano, pokruszoną fetą, jajkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
    Dobrze wyrabiamy i formujemy klopsa o długości ok. 20 cm.
    Gdy minie 10 min pieczenia marchewek wyjmujemy naczynie, wkładamy na środek klopsa, po bokach układamy marchewki.
    Pieczemy ok. 25 min aż się upiecze w środku.



  2. Podczas pieczenia klopsa, cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na głębokiej patelni z 1 łyżeczką oregano aż zmięknie.
    Dodajemy passatę.
    Doprawiamy całość pieprzem, solą i wędzoną..
    Gotujemy na wolnym ogniu aż odpowiednio zgęstnieje.

    Po 25min pieczenia klopsa wyjmujemy naczynie, wyjmujemy marchewki.
    Wlewamy powstały sos, posypujemy całość startym cheddarem i na wierzch układamy marchewki.
    Zapiekamy jeszcze 10 min.

    Podajemy z makaronem najlepiej typu spaghetti.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...