Alternatywa dla ciasta marchewkowego. Pyszne puszyste i słodkie.
Do tego śliwki z syropu :)
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 300 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- niecała łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- słoik śliwek w syropie
Przygotowanie
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy.
Jajka rozbijamy rozdzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i cynamon.
W osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem dodajemy cukier waniliowy i na koniec olej. Dokładnie mieszamy mikserem.
Dodajemy ubitą pianę, powoli mieszamy.
Suche składniki mieszamy z mokrymi.
Dodajemy cukinię. Ponownie mieszamy.
Wylewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia ( brytfanka standardowa 35 na 25 cm ).
Śliwki odsączamy z syropu.
Maczamy w mące i układamy na wierzchu ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200C i pieczemy ok 30 - 40 min.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz