środa, 28 lutego 2018

Ciasto Cukiniowe ze śliwkami

Ciasto Cukiniowe ze śliwkami


Alternatywa dla ciasta marchewkowego. Pyszne puszyste i słodkie. Do tego śliwki z syropu :)

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • niecała łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • słoik śliwek w syropie




Przygotowanie


  1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy.

    Jajka rozbijamy rozdzielamy białka od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

    Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i cynamon.

    W osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem dodajemy cukier waniliowy i na koniec olej. Dokładnie mieszamy mikserem.
    Dodajemy ubitą pianę, powoli mieszamy.
    Suche składniki mieszamy z mokrymi.
    Dodajemy cukinię. Ponownie mieszamy.
    Wylewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia ( brytfanka standardowa 35 na 25 cm ).
    Śliwki odsączamy z syropu.
    Maczamy w mące i układamy na wierzchu ciasta.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200C i pieczemy ok 30 - 40 min.
    Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...