Taką lubię najbardziej. Gęsta, kremowa i świeża
Składniki
-
6
długich zielonych ogórków
-
500 ml
śmietany 12%
-
250ml
śmietany 18%
-
sól
-
Pieprz
-
1
łyżeczka Octu 10%
-
pęczek kopru
Przygotowanie
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki bądź tniemy na tarce ( strona do plastrów).
Solimy i odstawiamy na ok 30min aż puszczą sok.
Po tym czasie nadmiar odlewamy.
Dodajemy obydwie śmietany, przyprawiamy pieprzem i dodajemy łyżeczkę octu (opcjonalnie).
Koperek siekamy dodajemy do całości i wszystko dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do lodówki aby się schłodziła, ponieważ wtedy dużo lepiej smakuje.
Podajemy wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz