środa, 28 lutego 2018

Modra Kapusta

Dzisiejszą propozycją powracam do lat dzieciństwa i kuchni śląskiej. Niezastąpiona czerwona kapustka najczęściej podawana z kluskami śląskimi i zrazami. Niezapomniany smak dzieciństwa


Modra Kapusta

Składniki





Przygotowanie


  1. Kapustę szatkujemy. Wrzucamy do garnka wlewamy ok. 1 litra wody i gotujemy do miękkości.
    W międzyczasie boczek kroimy w drobną kostkę i stapiamy na patelni bez dodatku tłuszczu.
    Gdy tłuszcz się wytopi a skwarki będą chrupiące dodajemy drobno posiekanego pora.
    Podsmażamy aż będzie szklisty.
    Do miękkiej kapusty dodajemy stopiony boczek wraz z porem.
    Dusimy na małym ogniu ok.10 min.
    Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz kilkoma łyżkami octu jabłkowego.
    Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami, bądź z pajdą świeżutkiego chlebka.
    SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...