Dzisiejszą propozycją powracam do lat dzieciństwa i kuchni śląskiej.
Niezastąpiona czerwona kapustka najczęściej podawana z kluskami śląskimi i zrazami. Niezapomniany smak dzieciństwa
Składniki
-
średnia
główka czerwonej kapusty
-
średniej
wielkości por
-
30 dag
boczku ( ja miałam surowy, może być wędzony)
-
Sól
-
Pieprz
-
Ocet
jabłkowy
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy. Wrzucamy do garnka wlewamy ok. 1 litra wody i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie boczek kroimy w drobną kostkę i stapiamy na patelni bez dodatku tłuszczu.
Gdy tłuszcz się wytopi a skwarki będą chrupiące dodajemy drobno posiekanego pora.
Podsmażamy aż będzie szklisty.
Do miękkiej kapusty dodajemy stopiony boczek wraz z porem.
Dusimy na małym ogniu ok.10 min.
Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz kilkoma łyżkami octu jabłkowego.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, bądź z pajdą świeżutkiego chlebka.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz