Mięsko w sosie jest miękkie, pyszne i rozpływa się w ustach.
Dodatek grzybów sprawia iż sos staje się bardziej wyrazisty.
Składniki
- 8 grubych plastrów schabu
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów np. podgrzybków
- 2 - 3 łyżki mąki
- Sól
- pieprz
- 2 - 3 listki laurowe
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- szczypta ostrej mielonej papryki
- olej do smażenia
Przygotowanie
Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Lekko rozbijamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni aż lekko się przyrumienią.
Przekładamy do garnka.
Na pozostałym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę.
Przekładamy do całości.
Schab zalewamy wodą aby lekko go przykryła.
Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękki.
W tym samym czasie grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem.
Po ok. 15 - 20 min grzybki odcedzamy, napar wlewamy do schabu.
Grzybki drobno siekamy i dorzucamy do całości.
Gdy schab już będzie miękki wyjmujemy go na półmisek.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i obiema mielonymi paprykami.
Zaprawiamy pozostałą mąką.
Zagotowujemy.
Schab aby nie był suchy wkładamy do sosu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą i ogórkiem kiszonym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz