Smak tej papryki przypomina mi czas spędzony nad Mazurskimi jeziorami. Pierwszy raz właśnie tam miałam okazje spróbować tej sałatki. Lekko ostra ze wspaniałą nutą słodyczy. Mój Mąż nie wyobraża sobie czegoś innego do schabowego. Zawsze robie jak najwiecej na zimę.
Składniki:
- 5 kg papryki ( ja wybieram czerwoną natomiast można zmieszać rożne kolory )
- Na zalewę:
- 10 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżeczki soli
- liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczyca
Przygotowanie
-
Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie podłużne paski. Wkładamy do słoików.
-
Gotujemy wszystkie składniki zalewy i gorącą wlewamy do słoików z przygotowaną papryką.
-
Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 15 min. Po tym czasie wyjmujemy
i czekamy aż ostygną w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz