niedziela, 28 stycznia 2018

Bułeczki z kapustą i pieczarkami






Składniki:


  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 3 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • Jajko
  • żółtko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • białko
  • sól gruboziarnista
  • 500g kapusty kiszonej
  • średnia cebula
  • 15g pieczarek
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku 
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 4 łyżki mąki i 50-80 ml ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość ( około 25 min ).
Przełożyć do miski, wyspać resztę mąki, sól, dodać roztrzepane razem jajko i żółtko. Wyrabiać stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrobione gładkie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ok 2 godzin



Kapustę odcinać posiekać i obgotowac do miękkości. Mozna dodac ulubione przyprawy. Dokladnie przecedzić.
Pieczarki posiekac i podsmażyć na maśle. Połączyć z kapustą dodać starta cebulę i śmietanę. Dokladnie wymieszać.




Z wyrosnietego ciasta odrywac kawałki i lepic z nich podłużne bułeczki. Napełniać farszem i zalecić.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto z obu stron w tem. 180° przez ok. 30 min. W połowie pieczenia posmarować wierzch rozmaconym białkiem i posypać gruboziarnista sola.
Smacznego

Farsz mozna zrobic wedlugvwlasnego uznania zupelnie z innych skladnikow, moze byc miesny bądź z innymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...