Składniki:
- 50 dag mąki
- 10 dag masła
- 3 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- Jajko
- żółtko
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- białko
- sól gruboziarnista
- 500g kapusty kiszonej
- średnia cebula
- 15g pieczarek
- łyżka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Przełożyć do miski, wyspać resztę mąki, sól, dodać roztrzepane razem jajko i żółtko. Wyrabiać stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrobione gładkie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ok 2 godzin
Kapustę odcinać posiekać i obgotowac do miękkości. Mozna dodac ulubione przyprawy. Dokladnie przecedzić.
Pieczarki posiekac i podsmażyć na maśle. Połączyć z kapustą dodać starta cebulę i śmietanę. Dokladnie wymieszać.
Z wyrosnietego ciasta odrywac kawałki i lepic z nich podłużne bułeczki. Napełniać farszem i zalecić.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto z obu stron w tem. 180° przez ok. 30 min. W połowie pieczenia posmarować wierzch rozmaconym białkiem i posypać gruboziarnista sola.
Smacznego
Farsz mozna zrobic wedlugvwlasnego uznania zupelnie z innych skladnikow, moze byc miesny bądź z innymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz