środa, 28 lutego 2018

Słodko - ostre Cynaderki

Cynaderki czyli nerki wieprzowe. Są dość proste w przygotowaniu, smakiem przypominają wątrobę. Nie każdy jednak za nimi przepada. Nasze Babcie często przyrządzały ten specjał. Doskonałe również jako dodatek do farszu do pierogów z dudami. Z łatwością można je dostać w sklepach mięsnych.


Słodko - ostre Cynaderki

Składniki

  • 60 dag cynaderek
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki musztardy sarebskiej
  • łyżka miodu
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz




Przygotowanie


  1. Nerki umyć, pokroić na połówki, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę.
    Po tym czasie odcedzić, ponownie zalać świeżą wodą i gotować około godziny aż zmiękną ( zapach podczas gotowania może co niektórym przeszkadzać). Odsączyć, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w plasterki.

  2. Cebulę posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz razem z cynaderkami. Dodać szczyptę soli i podsmażać ok 5 min. Wlać ok. 200ml przegotowanej wody i dusić 25 - 30 min co jakiś czas mieszając.

  3. Dodać musztardę, miód, sok z połowy pomarańczy oraz mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody.
    Dusić jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
    Doprawić solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...