Cynaderki czyli nerki wieprzowe. Są dość proste w przygotowaniu, smakiem
przypominają wątrobę. Nie każdy jednak za nimi przepada. Nasze Babcie
często przyrządzały ten specjał. Doskonałe również jako dodatek do
farszu do pierogów z dudami. Z łatwością można je dostać w sklepach
mięsnych.
Składniki
-
60 dag
cynaderek
-
2
średnie cebule
-
3 łyżki
masła
-
łyżka oleju
-
2 łyżki
musztardy sarebskiej
-
łyżka miodu
-
sok z
połowy pomarańczy
-
łyżka
mąki pszennej
-
Sól
-
Pieprz
Przygotowanie
Nerki umyć, pokroić na połówki, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę.
Po tym czasie odcedzić, ponownie zalać świeżą wodą i gotować około
godziny aż zmiękną ( zapach podczas gotowania może co niektórym
przeszkadzać). Odsączyć, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w
plasterki.
Cebulę posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz razem z
cynaderkami. Dodać szczyptę soli i podsmażać ok 5 min. Wlać ok. 200ml
przegotowanej wody i dusić 25 - 30 min co jakiś czas mieszając.
Dodać musztardę, miód, sok z połowy pomarańczy oraz mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody.
Dusić jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz