środa, 28 lutego 2018

Buraczane Racuchy z soczewicą i sałatką z dressingiem.

Buraczane Racuchy z soczewicą i sałatką z dressingiem.


Coś co zadziwiło mnie smakiem. Połączenie słodkich buraków z lekko kwaśną nutą.

Składniki

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 cykoria
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 125 g startych buraków z zalwą pakowanych próżniowo
  • 1 czubata łyżeczka tartego chrzanu z żurawiną
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g serka wiejskiego
  • olej do smażenia




Przygotowanie


  1. Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Odcedzamy i zachowujemy trochę wody.
    Cebulę obieramy siekamy w pół krążki, cykorię drobno kroimy, ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę.
    Wkładamy do miseczki, wlewamy 1 łyżkę octu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
    W osobnej misce mieszamy oliwę, resztę octu winnego musztardę i sok z buraków.
    Mieszamy z ugotowaną wcześniej soczewicą. Odstawiamy.
    W dużej misce Mieszamy chrzan, jajko i mąkę. Dodajemy serek wiejski i buraki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
    Smażymy racuchy na rozgrzanej patelni.
    Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Podajemy z soczewicą i sałatką :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...