Coś co zadziwiło mnie smakiem.
Połączenie słodkich buraków z lekko kwaśną nutą.
Składniki
- 1 szklanka soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 1/2 długiego ogórka
- 1 cykoria
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 125 g startych buraków z zalwą pakowanych próżniowo
- 1 czubata łyżeczka tartego chrzanu z żurawiną
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 200 g serka wiejskiego
- olej do smażenia
Przygotowanie
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Odcedzamy i zachowujemy trochę wody.
Cebulę obieramy siekamy w pół krążki, cykorię drobno kroimy, ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę.
Wkładamy do miseczki, wlewamy 1 łyżkę octu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
W osobnej misce mieszamy oliwę, resztę octu winnego musztardę i sok z buraków.
Mieszamy z ugotowaną wcześniej soczewicą. Odstawiamy.
W dużej misce Mieszamy chrzan, jajko i mąkę. Dodajemy serek wiejski i buraki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Smażymy racuchy na rozgrzanej patelni.
Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z soczewicą i sałatką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz