środa, 28 lutego 2018

Kurczak w orlientalno - miodowej glazurze z makaronem chińskim

Kurczak w orlientalno - miodowej glazurze z makaronem chińskim

Składniki

  • 2 pałki kurczaka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 2 - łyżki oleju kokosowego
  • 2 dymki
  • 4 - 5 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • pól puszki ananasa
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • opakowanie makaronu chińskiego
  • przyprawa 5 smaków
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka przyprawy curry




Przygotowanie


  1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski.
    Wlewamy sos sojowy i wsypujemy ok. 1 łyżeczki przyprawy 5 smaków.
    Wklepujemy w mięso i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
    Po tym czasie na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym wrzucamy kurczaka.
    Smażymy z obydwu stron aż się dobrze usmaży. Pod koniec polewamy miodem, smażymy krótką chwilę i zdejmujemy z patelni aby mięso powoli doszło.
    Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną dymkę.
    Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu odparowania wody.
    Następnie wrzucamy odsączonego i pokrojonego w kostkę ananasa.
    Dusimy chwilę.
    Wlewamy pomidory, doprawiamy curry i przyprawą 5 smaków.
    Dusimy całość ok. 10 minut na średnim ogniu.
    W między czasie zagotowujemy wodę. Zalewamy makaron i czekamy ok. 5 min aż będzie miękki.
    Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z sosem.
    Dokładnie mieszamy.
    Zdejmujemy z ognia.
    Na wierzch układamy kurczaka i podajemy.
    SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...