
Składniki
- 2 pałki kurczaka
- 2 podudzia z kurczaka
- 2 - łyżki oleju kokosowego
- 2 dymki
- 4 - 5 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- pól puszki ananasa
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- opakowanie makaronu chińskiego
- przyprawa 5 smaków
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- łyżka przyprawy curry
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski.
Wlewamy sos sojowy i wsypujemy ok. 1 łyżeczki przyprawy 5 smaków.
Wklepujemy w mięso i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym wrzucamy kurczaka.
Smażymy z obydwu stron aż się dobrze usmaży. Pod koniec polewamy miodem, smażymy krótką chwilę i zdejmujemy z patelni aby mięso powoli doszło.
Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną dymkę.
Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu odparowania wody.
Następnie wrzucamy odsączonego i pokrojonego w kostkę ananasa.
Dusimy chwilę.
Wlewamy pomidory, doprawiamy curry i przyprawą 5 smaków.
Dusimy całość ok. 10 minut na średnim ogniu.
W między czasie zagotowujemy wodę. Zalewamy makaron i czekamy ok. 5 min aż będzie miękki.
Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z sosem.
Dokładnie mieszamy.
Zdejmujemy z ognia.
Na wierzch układamy kurczaka i podajemy.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz