I znów powracam do smaków dzieciństwa choć troszkę zmodyfikowanym.
Przepis wpadł mi w ręce gdy przeglądałam książkę Magdy Gessler Moje
Kuchenne Rewolucje.
Składniki
-
700g
żołądków drobiowych
-
1 szkl.
kaszy pęczak
-
200 ml
śmietany 18%
-
2
szklanki tłustego mleka ( najlepiej takiego prosto od krówki :) )
-
2 l wody
-
7 ziemniaków
-
3 marchewki
-
1 por
-
4
suszone grzyby
-
1 łyżka
masła
-
4 ziarna
ziela angielskiego
-
4 liście
laurowe
-
sól,
pieprz, szczypta kurkumy
-
świeża
natka pietruszki
Przygotowanie
Żołądki płuczemy, oczyszczamy i kroimy. Pęczak płuczemy w zimnej
wodzie. Mięso i kaszę zalewamy zimną wodą i mlekiem. Wrzucamy grzyby,
ziele angielskie, liść laurowy i sól. Całość gotujemy na małym ogniu pod
przykryciem.
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, białą część pora również kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy po 15 min od zagotowania.
Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy po 15 min od zagotowania marchewki.
Przed końcem gotowania kiedy żołądki i kasza będą miękkie dodajemy do
zupy masło i śmietanę wcześniej zahartowaną w niewielkiej ilości zupy.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy dla
nadania pięknego koloru.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz