środa, 28 lutego 2018

Krupnik na żołądkach drobiowych wg. przepisu Magdy Gessler

I znów powracam do smaków dzieciństwa choć troszkę zmodyfikowanym. Przepis wpadł mi w ręce gdy przeglądałam książkę Magdy Gessler Moje Kuchenne Rewolucje.


Krupnik na żołądkach drobiowych wg. przepisu Magdy Gessler

Składniki

  • 700g żołądków drobiowych
  • 1 szkl. kaszy pęczak
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 szklanki tłustego mleka ( najlepiej takiego prosto od krówki :) )
  • 2 l wody
  • 7 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy
  • świeża natka pietruszki




Przygotowanie


  1. Żołądki płuczemy, oczyszczamy i kroimy. Pęczak płuczemy w zimnej wodzie. Mięso i kaszę zalewamy zimną wodą i mlekiem. Wrzucamy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
    Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, białą część pora również kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy po 15 min od zagotowania.
    Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy po 15 min od zagotowania marchewki.
    Przed końcem gotowania kiedy żołądki i kasza będą miękkie dodajemy do zupy masło i śmietanę wcześniej zahartowaną w niewielkiej ilości zupy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy dla nadania pięknego koloru.
    Podajemy ze świeżą natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...