
Składniki
- 8 buraków czerwonych
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- pół średniego korzenia selera
- 5 - 6 ziemniaków
- por biała część
- 1,5 litra wywaru drobiowego
- 4 listki laurowe
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- ocet winny biały
- śmietana 18%
Przygotowanie
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki.
Bulion wlewamy do garnka zagotowujemy.
wsypujemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i pora.
Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy do miękkości.
Następnie wrzucamy ziemniaki i pora.
Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
W między czasie doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec gotowania dodajemy 2 - 3 łyżki octu winnego.
Śmietanę możemy dodać w zależności od upodobań, bezpośrednio do miski z porcją zupy, bądź hartując w 2 łyżkach gorącej zupy ok. 200 ml śmietany, wlewając ją następnie do garnka z zupą.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz