Może zdjęcie niezbyt zachęcające ale chyba talentu mi brak :P.
Pyszna krucha, soczysta i aromatyczna dzięki nasionom fenkułu.
Składniki
Przygotowanie
Kaczkę myjemy pozbawiamy pozostałości piór ( jeżeli gdzieś zostały, możemy opalić ).
Dzielimy na nogi, skrzydła, piersi ( pozostałości możemy wykorzystać do wywaru ).
Mięso solimy, oprószamy pieprzem, cząbrem, tymiankiem i nasionami kopru włoskiego ( zgniatamy je delikatnie w dłoni aby uwolniły więcej aromatu ).
Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mięsko przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pieczemy ok. 1,5 godziny w 180C bez termoobiegu.
Gdy kaczka puści soki polewamy ją co jakiś czas.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
RADA: tłuszcz z pieczenia możemy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Możemy go dodawać do innych potraw jako naturalna kostka bulionowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz