środa, 28 lutego 2018

Grillowana szynka z sosem pietruszkowym i szybkimi piklami

Grillowana szynka z sosem pietruszkowym i szybkimi piklami


To jest My Comfort Food...... każdy kęs uruchamia wszystkie kubki smakowe, słodkie słone orzeźwiające dla mnie i mojej rodziny to jest to. Cieszmy się jedzeniem.......

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • mielona wędzona słodka papryka
  • 2 pęczki natki piepruszki
  • 20g masła
  • 20g mąki pszennej
  • 500 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1 liść laurowy
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 ogórek zielony
  • 2 pomidory śliwkowe
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • kilka gałązek świeżej kolendry




Przygotowanie


  1. Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Kroimy w poprzek włókien w plastry tak na 2 cm.
    Oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
    Przykrywamy papierem do pieczenia i lekko rozbijamy dłonią lub wałkiem do ciasta.
    Ostawiamy na ok. 30 min.
    W tym czasie natkę pietruszki drobno siekamy razem z łodyżkami.
    W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy powoli mąkę cały czas mieszając, aż zrobi się kremowa masa.
    Powoli wlewamy mleko nie zapominając o tym żeby cały czas mieszać.
    Dodajemy pietruszkę, liść laurowy starannie doprawiamy solą i pieprzem.
    Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min d uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy na bok.
    Warzywa kroimy w plasterki, kolendrę siekamy, wrzucamy do miski doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy łyżkę oliwy oraz łyżkę octu winnego ugniatamy ręka i odstawiamy.
    Patelnię grillową rozgrzewamy wlewamy oliwę i grillujemy mięso ok. 8 - 10 min z każdej strony.
    Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...