To jest My Comfort Food...... każdy kęs uruchamia wszystkie
kubki smakowe, słodkie słone orzeźwiające dla mnie i mojej rodziny to
jest to. Cieszmy się jedzeniem.......
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- sól
- pieprz
- mielona wędzona słodka papryka
- 2 pęczki natki piepruszki
- 20g masła
- 20g mąki pszennej
- 500 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- 1 liść laurowy
- pół czerwonej cebuli
- 1 ogórek zielony
- 2 pomidory śliwkowe
- 1 łyżka białego octu winnego
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- kilka gałązek świeżej kolendry
Przygotowanie
Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kroimy w poprzek włókien w plastry tak na 2 cm.
Oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Przykrywamy papierem do pieczenia i lekko rozbijamy dłonią lub wałkiem do ciasta.
Ostawiamy na ok. 30 min.
W tym czasie natkę pietruszki drobno siekamy razem z łodyżkami.
W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy powoli mąkę cały czas mieszając, aż zrobi się kremowa masa.
Powoli wlewamy mleko nie zapominając o tym żeby cały czas mieszać.
Dodajemy pietruszkę, liść laurowy starannie doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min d uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy na bok.
Warzywa kroimy w plasterki, kolendrę siekamy, wrzucamy do miski doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy łyżkę oliwy oraz łyżkę octu winnego ugniatamy ręka i odstawiamy.
Patelnię grillową rozgrzewamy wlewamy oliwę i grillujemy mięso ok. 8 - 10 min z każdej strony.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz