Uwielbiamy gołąbki, tym razem polecam z kaszą kuskus z dodatkiem świeżych leśnych grzybów.
Składniki
- Duża główka białej kapusty
- Farsz:
- 500g mięsa mielonego ( np. z łopatki wieprzowej )
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 1 cebula
- ok. 150 g świeżych grzybów ( u nas podgrzybki )
- sól
- pieprz
- tymianek
- cząber
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Kapustę wkładamy do garnka z lekko osoloną gorącą wodą, aby liście się sparzyły.
W między czasie robimy farsz.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle.
Oczyszczone grzyby wkładamy do miksera i drobno mielimy.
Dodajemy do cebuli. Doprawiamy niewielką ilością tymianku i cząbru.
Kaszę zalewamy wrzątkiem 2*1 i czekamy ok. 7 min.
Gdy kasza będzie gotowa przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę z grzybkami, wbijamy jajko.
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i cząbrem.
Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Gdy liście się sparzą zawijamy mięso i układamy ciasno w garnku.
Zalewamy pozostałą wodą ze sparzonej kapusty.
Gotujemy do miękkości.
Podajemy z ulubionymi dodatkami u nas polane sosem z duszonymi podgrzybkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz