środa, 28 lutego 2018

Gołąbki z kaszą kuskus, mięsem i grzybami

Gołąbki z kaszą kuskus, mięsem i grzybami


Uwielbiamy gołąbki, tym razem polecam z kaszą kuskus z dodatkiem świeżych leśnych grzybów.

Składniki

  • Duża główka białej kapusty
  • Farsz:
  • 500g mięsa mielonego ( np. z łopatki wieprzowej )
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • ok. 150 g świeżych grzybów ( u nas podgrzybki )
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • cząber
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła




Przygotowanie


  1. Kapustę wkładamy do garnka z lekko osoloną gorącą wodą, aby liście się sparzyły.
    W między czasie robimy farsz.
    Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle.
    Oczyszczone grzyby wkładamy do miksera i drobno mielimy.
    Dodajemy do cebuli. Doprawiamy niewielką ilością tymianku i cząbru.
    Kaszę zalewamy wrzątkiem 2*1 i czekamy ok. 7 min.
    Gdy kasza będzie gotowa przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę z grzybkami, wbijamy jajko.
    Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i cząbrem.
    Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
    Gdy liście się sparzą zawijamy mięso i układamy ciasno w garnku.
    Zalewamy pozostałą wodą ze sparzonej kapusty.
    Gotujemy do miękkości.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami u nas polane sosem z duszonymi podgrzybkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...