Nadeszła jesień a wraz z nią chęć jedzenia gorących posiłków, które nas rozgrzewają
Składniki
- 5 ziemniaków
- pęczek włoszczyzny
- 1 kg buraków
- ok. 2 litrów bulionu ( drobiowy lub warzywny )
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżki octu
- majeranek
- 4 liście laurowe
- 4 -5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Dokładnie płuczemy i zalewamy bulionem.
Zaczynamy gotować.
W między czasie marchew, pietruszkę i selera obieramy. Drobno kroimy np. w półplasterki. Białą część pora również drobno siekamy.
Gdy ziemniaki zaczną się gotować, zbieramy z wierzchu nieczystości powstałe z ziemniaków i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą lekko miękkie.
Surowe buraki obieramy kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do całości i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
Pod koniec doprawiamy octem, majerankiem solą i pieprzem w razie potrzeby.
Podczas serwowania można dodać kwaśnej śmietany :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz