środa, 28 lutego 2018

Barszcz Czerwony z ziemniakami

Barszcz Czerwony z ziemniakami


Nadeszła jesień a wraz z nią chęć jedzenia gorących posiłków, które nas rozgrzewają

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 kg buraków
  • ok. 2 litrów bulionu ( drobiowy lub warzywny )
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki octu
  • majeranek
  • 4 liście laurowe
  • 4 -5 ziaren ziela angielskiego




Przygotowanie


  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Dokładnie płuczemy i zalewamy bulionem.
    Zaczynamy gotować.
    W między czasie marchew, pietruszkę i selera obieramy. Drobno kroimy np. w półplasterki. Białą część pora również drobno siekamy.
    Gdy ziemniaki zaczną się gotować, zbieramy z wierzchu nieczystości powstałe z ziemniaków i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
    Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą lekko miękkie.
    Surowe buraki obieramy kroimy w drobną kostkę.
    Wrzucamy do całości i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
    Pod koniec doprawiamy octem, majerankiem solą i pieprzem w razie potrzeby.

    Podczas serwowania można dodać kwaśnej śmietany :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...