Przepis mojej kochanej mamy troszeczkę zmodyfikowany małym dodatkiem. Smakuje zawsze
Składniki
-
0,5 kg
białej fasoli PIĘKNY JAŚ
-
30 dag
wędonego boczku
-
30 dag
kiełbasy
-
1
nieduża cukinia
-
przecier
pomidorowy
-
2 cebule
-
liść laurowy
-
czosnek
niedźwiedzi
-
papryka
słodka
-
papryka
ostra
-
Sól
-
Pieprz
-
3 łyżki mąki
Przygotowanie
Fasolę płuczemy i zostawiamy w wodzie najlepiej na noc.
Po tym czasie wraz z wodą wlewamy do garnka gotujemy do miękkości.
W między czasie dodajemy liść laurowy.
Na dużej patelni smażymy drobno posiekaną cebulę, gdy się zrumieni dodajemy pokrojony w kostkę boczek i plasterki kiełbasy.
Gdy się dobrze przysmaży wlewamy przecier pomidorowy.
Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką słodką i
ostrą. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię ( bez
pestek)
Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5-7 min na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając.
Gdy fasolka będzie miękka dodajemy wszystko z patelni.
Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 - 15 min.
Dodajemy trzy łyżki mąki i wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.
Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze ok 3 min.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz