środa, 28 lutego 2018

Fasolka po bretońsku z cukinią

Przepis mojej kochanej mamy troszeczkę zmodyfikowany małym dodatkiem. Smakuje zawsze


Fasolka po bretońsku z cukinią

Składniki

  • 0,5 kg białej fasoli PIĘKNY JAŚ
  • 30 dag wędonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 nieduża cukinia
  • przecier pomidorowy
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • czosnek niedźwiedzi
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki mąki




Przygotowanie


  1. Fasolę płuczemy i zostawiamy w wodzie najlepiej na noc.
    Po tym czasie wraz z wodą wlewamy do garnka gotujemy do miękkości.
    W między czasie dodajemy liść laurowy.


  2. Na dużej patelni smażymy drobno posiekaną cebulę, gdy się zrumieni dodajemy pokrojony w kostkę boczek i plasterki kiełbasy.
    Gdy się dobrze przysmaży wlewamy przecier pomidorowy.
    Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką słodką i ostrą. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię ( bez pestek)
    Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5-7 min na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając.

  3. Gdy fasolka będzie miękka dodajemy wszystko z patelni.
    Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 - 15 min.
    Dodajemy trzy łyżki mąki i wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.
    Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze ok 3 min.

    Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...