środa, 28 lutego 2018

Dyniowa z rozmarynem

Słodka i wyrazista zupa na chłodne dni. Niesamowicie rozgrzewa.


Dyniowa z rozmarynem

Składniki

  • 60 dag miąższu dyni bez skórki
  • 2 czerwone papryki
  • mała cebula
  • łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 150ml jogurtu naturalnego




Przygotowanie


  1. Dynię i paprykę pokroić w kostkę.
    Posiekać cebulę i zblanszować na oleju.
    Dodać posiekany czosnek i paprykę.
    Podsmażać około 3 min i dodać dynię.
    Zalać dwoma litrami wody wsypać rozmaryn, słodką paprykę i gotować ok 30 min aż dynia będzie miękka.
    Po tym czasie doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i ostrą papryką.
    Na koniec dodać jogurt ( opcjonalnie).
    Świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi jak również ze świeżym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...