Słodka i wyrazista zupa na chłodne dni. Niesamowicie rozgrzewa.
Składniki
-
60 dag
miąższu dyni bez skórki
-
2
czerwone papryki
-
mała cebula
-
łyżka
oleju roślinnego
-
2 ząbki
czosnku
-
1 cm
świeżego imbiru
-
szczypta
suszonego rozmarynu
-
łyżeczka
mielonej słodkiej papryki
-
łyżka
soku z cytryny
-
Sól
-
pieprz
czarny mielony
-
szczypta
ostrej mielonej papryki
-
150ml
jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Dynię i paprykę pokroić w kostkę.
Posiekać cebulę i zblanszować na oleju.
Dodać posiekany czosnek i paprykę.
Podsmażać około 3 min i dodać dynię.
Zalać dwoma litrami wody wsypać rozmaryn, słodką paprykę i gotować ok 30 min aż dynia będzie miękka.
Po tym czasie doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i ostrą papryką.
Na koniec dodać jogurt ( opcjonalnie).
Świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi jak również ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz