środa, 28 lutego 2018

Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy

Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy


Dość nietypowy pomysł który przypadł mojej rodzinie do gustu. Szczególnie dzieciaki szaleją za małymi mięsnymi kuleczkami

Składniki

  • 500 gram makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 6 surowych białych kiełbasek
  • 150gram twardego żółtego sera
  • 700ml passaty pomidorowej
  • sól
  • Pieprz
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
  • pół pęczka świeżego szczypiorku
  • łyżka oleju rzepakowego




Przygotowanie


  1. Kiełbaski pozbawiamy osłonek dokładnie razem mieszamy po czym formujemy małe pulpeciki średnicy ok 4 cm.
    Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. ( Pamiętajmy aby patelnia miała nieprzywierające dno ).
    W między czasie cebulę drobno siekamy dorzucamy do pulpecików. Dodajemy łyżkę leju.
    Gdy cebula się zeszkli wlewamy passatę i zmniejszamy ogień.
    Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne.
    Jeżeli będzie za kwaśne dodajemy cukier.
    W osobnym garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
    Gdy na patelni sos się zredukuje do pożądanej konsystencji wrzucamy starty ser ( pozostawiając odrobinę do posypania ), oraz posiekany szczypiorek.


  2. Gdy makaron się ugotuje łyżką cedzakową przekładamy makaron z garnka wprost na patelnię z sosem.
    Dokładnie mieszamy.

  3. Podajemy gorące posypane startym żółtym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...