Dość nietypowy pomysł który przypadł mojej rodzinie do gustu.
Szczególnie dzieciaki szaleją za małymi mięsnymi kuleczkami
Składniki
- 500 gram makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 6 surowych białych kiełbasek
- 150gram twardego żółtego sera
- 700ml passaty pomidorowej
- sól
- Pieprz
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
- pół pęczka świeżego szczypiorku
- łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Kiełbaski pozbawiamy osłonek dokładnie razem mieszamy po czym formujemy małe pulpeciki średnicy ok 4 cm.
Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. ( Pamiętajmy aby patelnia miała nieprzywierające dno ).
W między czasie cebulę drobno siekamy dorzucamy do pulpecików. Dodajemy łyżkę leju.
Gdy cebula się zeszkli wlewamy passatę i zmniejszamy ogień.
Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne.
Jeżeli będzie za kwaśne dodajemy cukier.
W osobnym garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Gdy na patelni sos się zredukuje do pożądanej konsystencji wrzucamy starty ser ( pozostawiając odrobinę do posypania ), oraz posiekany szczypiorek.
Gdy makaron się ugotuje łyżką cedzakową przekładamy makaron z garnka wprost na patelnię z sosem.
Dokładnie mieszamy.
Podajemy gorące posypane startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz