Gdy znudzą się tradycyjne schabowe, wtedy wybieram mój przepis na kruchy i przepyszny schab w sosie własnym.
Przygotowanie
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie kroimy w plastry o grubości ok 1,5 cm.
Lekko rozbijamy tłuczkiem z obydwu stron.
Następnie obsmażamy aż mięso się "zamknie" i przekładamy do garnka.
Całość zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i majeranek.
Gdy zacznie się gotować wrzucamy kostkę bulionową i szczyptę wegety.
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż mięsko zmięknie.
Następnie doprawiamy pieprzem.
Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do wywaru.
Mieszamy aż sos zgęstnieje i czekamy aż zacznie się gotować od czasu do czasu mieszając.
Wyłączamy ogień.
Moja propozycja podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz