środa, 28 lutego 2018

Domowy Fast Food

Pozostałe ziemniaki z poprzedniego dnia doskonale nadają się do przyrządzenia dania jak z przydrożnej budki z jedzonkiem na szybko


Domowy Fast Food

Składniki

  • ugotowane ziemniaki np. z poprzedniego dnia
  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • cebula
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Ketchup
  • Majonez
  • ogórki konserwowe




Przygotowanie


  1. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki.


  2. Smażymy na patelni na rumiano, posypujemy przyprawą do ziemniaków.
    Następnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni aby ie ostygły.

  3. Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną połowę cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania dość sztywnej masy, jeżeli nadal jest dość rzadkie dodajemy trochę bułki tartej.

  4. Formujemy alla burgery.

  5. smażymy na patelni z obu stron z niewielką ilość tłuszczu razem z pozostałą połową cebulki.
    Kotlety wyjmujemy na ręcznik papierowy aby oddały nadmiar tłuszczu.

  6. Do dania w niewielkiej misce mieszamy ketchup i majonez w proporcjach pół na pół.

  7. Ziemniaki, burgery układamy na talerzu dodajemy ogórki konserwowe.
    Podajemy z sosem majonezowo - ketchupowym.
    SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...