Pozostałe ziemniaki z poprzedniego dnia doskonale nadają się do
przyrządzenia dania jak z przydrożnej budki z jedzonkiem na szybko
Składniki
-
ugotowane ziemniaki np. z poprzedniego dnia
-
1/2 kg
mielonego mięsa wołowego
-
cebula
-
1 jajko
-
Sól
-
Pieprz
-
2 ząbki
czosnku
-
bułka tarta
-
olej do
smażenia
-
Ketchup
-
Majonez
-
ogórki
konserwowe
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki.
Smażymy na patelni na rumiano, posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Następnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni aby ie ostygły.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną połowę cebuli,
przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy do uzyskania dość sztywnej masy, jeżeli nadal jest dość rzadkie
dodajemy trochę bułki tartej.
Formujemy alla burgery.
smażymy na patelni z obu stron z niewielką ilość tłuszczu razem z pozostałą połową cebulki.
Kotlety wyjmujemy na ręcznik papierowy aby oddały nadmiar tłuszczu.
Do dania w niewielkiej misce mieszamy ketchup i majonez w proporcjach pół na pół.
Ziemniaki, burgery układamy na talerzu dodajemy ogórki konserwowe.
Podajemy z sosem majonezowo - ketchupowym.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz