środa, 28 lutego 2018

Domowa Passata Pomidorowa (Przecier)

Sezon pomidorowy w pełni. Zapasy na zimę w 50% normy:). dziś passata pomidorowa z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.


Domowa Passata Pomidorowa (Przecier)

Składniki





Przygotowanie


  1. Pomidory myjemy, kroimy na ósemki.
    Miksujemy w robocie kuchennym do uzyskania gładkiej masy.
    Przelewamy do garnka.
    Gotujemy ok. 1,5 do 2 godzin na średnim ogniu co jakiś czas mieszając do momentu zniwelowania tworzącej się piany.
    Im dłużej gotujemy tym konsystencja będzie bardziej gęsta.
    15 min przed końcem gotowania dodajemy sól, pieprz cukier i czosnek niedźwiedzi w zależności od upodobań.


  2. Przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...