Dania główne Przepis na:
Placki Ziemniaczane z makrelą

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia wędzona makrela
- 1/2 średniej cebuli
- Pieprz
- Sól
- 4 łodyżki świżej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Odstawiamy na sicie aby puściły nadmiar soku.
Następnie przekładamy do miski, sok wylewamy a skrobie z dna dodajemy do ziemniaków.
Z Makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy od ości i rozdrabniamy w palcach.
Dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, jedno jajko oraz na koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy jako danie główne lub przystawka.
U mnie zniknęły w mgnieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz