środa, 28 lutego 2018

Placki Ziemniaczane z makrelą

Ostatnio miałam chęć na placki ziemniaczane oraz wędzoną makrelę, postanowiłam połączyć te dwa składniki dodać nutkę świeżości w postaci świeżej natki pietruszki i gotowe zniknęły z talerza w oka mgnieniu.


Dania główne Przepis na:

Placki Ziemniaczane z makrelą

Placki Ziemniaczane z makrelą

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia wędzona makrela
  • 1/2 średniej cebuli
  • Pieprz
  • Sól
  • 4 łodyżki świżej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia




Przygotowanie


  1. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Odstawiamy na sicie aby puściły nadmiar soku.
    Następnie przekładamy do miski, sok wylewamy a skrobie z dna dodajemy do ziemniaków.

  2. Z Makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy od ości i rozdrabniamy w palcach.
    Dodajemy do ziemniaków.

  3. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, jedno jajko oraz na koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podajemy jako danie główne lub przystawka.
    U mnie zniknęły w mgnieniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...