
Składniki
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 3 jajka
- 2 banany
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżki oleju
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 200 ml śmkietany 30%
- olej do smażenia
Przygotowanie
Banany obieramy, rozgniatamy w miseczce widelcem.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dodajemy łyżeczkę cukru i powoli wlewamy mleko. Miksujemy.
Do masy przekładamy banany nadal miksujemy na koniec dodajemy wodę mineralną.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozcieramy papierowym ręcznikiem.
Smażymy naleśniki z obu stron.
W garnku gotujemy wodę, nakładamy metalową miskę i rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy.
Do miski wlewamy śmietaną dodajemy łyżeczkę cukru i miksujemy do powstania sztywnej masy. Wkładamy do lodówki.
Na naleśniki nakładamy czekoladę rozsmarowujemy i składamy naleśniki.
Na wierzch kładziemy bitą śmietanę ( j najpierw przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na naleśniki).
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz