środa, 28 lutego 2018

Schab wolno pieczony

Schab wolno pieczony

Jak tylko mam więcej wolnego czasu spędzam go na przygotowywaniu potraw które ucieszą naszą duszę i ciało tym bardziej iż u mnie sami mięsożercy. Schab wolno pieczony idealny na gorąco jako główne danie i smakowity na zimno na kanapki.

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki papryki ostrej
  • Pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego




Przygotowanie


  1. Schab myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Rozwijamy folię aluminiową.
    Na niej kładziemy schab.
    W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem i nacieramy dokładnie schab.
    Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
    Następnego dnia nagrzewamy piekarnik 160C góra.
    Schab kładziemy na kratce pod nią stawiamy brytfankę aby tłuszcz miał gdzie spływać.
    Pieczemy ok. 3 do 4 godzin co jakiś czas obracając mięsko.
    Ok. 15 min przed końcem pieczenia wyłączamy temp. I włączamy termoobieg.
    Wyjmujemy na naczynie żaroodporne.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...