
Jak tylko mam więcej wolnego czasu spędzam go na przygotowywaniu
potraw które ucieszą naszą duszę i ciało tym bardziej iż u mnie sami
mięsożercy. Schab wolno pieczony idealny na gorąco jako główne danie i
smakowity na zimno na kanapki.
Składniki
- 1,5 kg schabu bez kości
- Marynata:
- 2 łyżki oleju
- Pół łyżeczki papryki słodkiej
- Pół łyżeczki papryki ostrej
- Pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotowanie
Schab myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.
Rozwijamy folię aluminiową.
Na niej kładziemy schab.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem i nacieramy dokładnie schab.
Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik 160C góra.
Schab kładziemy na kratce pod nią stawiamy brytfankę aby tłuszcz miał gdzie spływać.
Pieczemy ok. 3 do 4 godzin co jakiś czas obracając mięsko.
Ok. 15 min przed końcem pieczenia wyłączamy temp. I włączamy termoobieg.
Wyjmujemy na naczynie żaroodporne.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz