środa, 28 lutego 2018

Zupa z cukinii i chleba

Zupa z cukinii i chleba


Taka pappa alle zucchine. Włoskie smaki. Nie mogłam się oprzeć temu przepisowi. Spróbujcie sami

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cukinie
  • oliwa bądź olej
  • 1/2 bochenka czerstwego chleba ( małego )
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • sól
  • Pieprz
  • łyżeczka suszonnych warzyw




Przygotowanie


  1. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
    Cukinię myjemy odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż i na półplasterki.
    Warzywa wkładamy do garnka z 1-2 łyżkami oliwy bądź oleju i podsmażamy na średnim ogniu ok. 1 godzinę i 15 min, mieszając od czasu do czasu dolewając trochę wody aby warzywa się nie przypaliły.
    Cebula i cukinie powinny się zagęścić, zmięknąć i skarmelizować.

    Kiedy warzywa będą gotowe, wrzucamy suszone warzywa i pieczywo porwane na spore kawałki.
    Wlewamy litr wrzątku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Na sam koniec wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekane listki mięty.
    SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...