Taka pappa alle zucchine. Włoskie smaki. Nie mogłam się oprzeć temu przepisowi. Spróbujcie sami
Składniki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 cukinie
- oliwa bądź olej
- 1/2 bochenka czerstwego chleba ( małego )
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- sól
- Pieprz
- łyżeczka suszonnych warzyw
Przygotowanie
Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Cukinię myjemy odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż i na półplasterki.
Warzywa wkładamy do garnka z 1-2 łyżkami oliwy bądź oleju i podsmażamy na średnim ogniu ok. 1 godzinę i 15 min, mieszając od czasu do czasu dolewając trochę wody aby warzywa się nie przypaliły.
Cebula i cukinie powinny się zagęścić, zmięknąć i skarmelizować.
Kiedy warzywa będą gotowe, wrzucamy suszone warzywa i pieczywo porwane na spore kawałki.
Wlewamy litr wrzątku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na sam koniec wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekane listki mięty.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz