środa, 28 lutego 2018

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa


W ogrodzie pięknie rośnie koper i inne warzywka. Oczywiście nie mogłam się oprzeć. Lekka, smaczna i szybka zupa koperkowa.

Składniki

  • 2 młode marchewki
  • 1 młoda pietruszka korzeń
  • 1 mały młody seler korzeń
  • 1 średni młody por
  • 1 mały pęczek świeżego kopru
  • 2 litry wody
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz




Przygotowanie


  1. Warzywna myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Pora kroimy w plasterki.
    Warzywa dusimy na oleju ok. 5 do 7 minut.
    Zalewamy wodą.
    Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ryż, solimy i gotujemy do jego miękkości.
    Pod koniec gotowania zupę zalewamy śmietaną roztrzepana z mąką.
    Doprawiamy do smaku.
    Gdy wszystko się zagotuje zestawiamy z palnika i wsypujemy świeżo umyty i posiekany koper.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...