W ogrodzie pięknie rośnie koper i inne warzywka. Oczywiście nie
mogłam się oprzeć. Lekka, smaczna i szybka zupa koperkowa.
Składniki
- 2 młode marchewki
- 1 młoda pietruszka korzeń
- 1 mały młody seler korzeń
- 1 średni młody por
- 1 mały pęczek świeżego kopru
- 2 litry wody
- 2/3 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Warzywna myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pora kroimy w plasterki.
Warzywa dusimy na oleju ok. 5 do 7 minut.
Zalewamy wodą.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ryż, solimy i gotujemy do jego miękkości.
Pod koniec gotowania zupę zalewamy śmietaną roztrzepana z mąką.
Doprawiamy do smaku.
Gdy wszystko się zagotuje zestawiamy z palnika i wsypujemy świeżo umyty i posiekany koper.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz